Magnez

Jeden  z najpospolitszych pierwiastków chemicznych - Mg z łacińskiego magnesium.

symbol magnezuNazwa tego makroelementu pochodzi najprawdopodobniej od słowa Magnesia, czyli nazwy miasta w Azji Mniejszej - obecnie jest to miasto w Turcji o nazwie Manisa.
Pierwiastek występuje w skorupie ziemskiej głównie pod postacią minerałów.
Można go otrzymać poprzez redukcję tlenku magnezu, lub metodami elektrochemicznymi.
Ma postać srebrzystobiałego metalu, który staje się kowalny w wysokiej temperaturze, dość łatwo utlenia się na powietrzu, ale podobnie jak w przypadku glinu, proces korozji jest hamowany przez pasywację. Pali się jaskrawym płomieniem.

Nowoczesna historia magnezu rozpoczęła się na początku XVII wieku, gdy w angielskiej miejscowości Epsom odkryto źródła wody o gorzkim smaku. Zwierzęta nie chciały jej pić, ale okazało się, że zdawała się leczyć zadrapania i wysypki. Woda stała się popularna, a pozyskiwanej z niej soli nadano nazwę soli gorzkiej i używano jako środka przeczyszczającego - do dziś zresztą jest stosowana.

Joseph BlackZ niej wydzielono następnie tlenek magnezu, znany pod nazwą magnezji białej.
Po raz pierwszy magnez został uznany za pierwiastek (po wieloletnich badaniach) przez szkockiego chemika Josepha Blacka w roku 1755.

W formie czystej, po raz pierwszy ujrzał próbkę nowego pierwiastka brytyjski chemik Humphry Davy w roku 1808, on jednocześnie nadał mu łacińską nazwę. Wyodrębnił wówczas magnez w trakcie elektrolizy, czyli rozkładania magnezji za pomocą prądu elektrycznego.

Polską nazwę magnez zaproponował wybitny chemik, twórca polskiego nazewnictwa chemicznego, Filip Neriusz Walter.

Produkcję tego minerału na skalę przemysłową rozpoczęto w roku 1857, we Francji.

Stopy magnezu są wykorzystywane w przemyśle lotniczym i kosmicznym, tam gdzie stopy tytanu i glinu są za ciężkie, a poza tym stopy magnezu z litem mają jedną z najniższych gęstości i korzystny stosunek wytrzymałości mechanicznej do masy.

magnezZe stopów magnezowych wykonuje się obudowy niektórych urządzeń elektronicznych i precyzyjnych, np. obudowy notebooków, kamer filmowych i video oraz aparatów fotograficznych.

Wykorzystując jego właściwości, magnez w postaci metalicznej stosowano w lotniczych bombach zapalających, wypełnianych grubymi płytkami tego metalu. Zwiększało to intensywność spalania.

Warto także przypomnieć, że dzięki magnezowi istnieje życie na Ziemi (przynajmniej w takiej formie, w jakiej je znamy). Organizmy żywe wykorzystały jego własności i użyły do tworzenia wielu związków, z których najważniejszym jest chlorofil.

By nasze procesy życiowe przebiegały prawidłowo, magnez jest dla nas po prostu niezbędny. Stabilizuje funkcje układu nerwowego i usprawnia pracę szarych komórek. Biorąc udział w przemianie węglowodanów, białek oraz tłuszczów, warunkuje dostawę energii do tkanek i komórek organizmu, zwłaszcza do wrażliwych na jej niedobór komórek nerwowych mózgu. Zmniejsza też ich nadpobudliwość, działając na organizm uspokajająco. Poprawia pamięć i myślenie.
Jest odpowiedzialny za sprawne działanie układu naczyniowo-sercowego.

Głównym źródłem magnezu są produkty zbożowe, zwłaszcza kasza gryczana. Jest go dużo w warzywach strączkowych, orzechach, owocach morza, kakao i czekoladzie. Sporo magnezu zawierają kasze jęczmienne, ciemne pieczywo, groszek, szpinak, ryby, żółte sery i banany. Dobrym źródłem magnezu mogą być również wody mineralne, zwłaszcza wysoko zmineralizowane, i "twarda" woda pitna.