Majonez

Zimny, emulsyjny sos spożywczy, o szerokim zastosowaniu - potocznie majonez.

składniki majonezuWśród możliwych wersji powstania tego kulinarnego wynalazku (z francuskiego: sauce mayonnaise), jest taka, która głosi, że wszystko stało się w kuchni francuskiego księcia Richelieu w 1756 roku.

Jednym z przysmaków uświetniających odbicie przez księcia portu Mahón z rąk Brytyjczyków, miał być kremowy sos zrobiony ze śmietany i żółtek. Kiedy okazało się, że w książęcej spiżarni zabrakło śmietany i nie było już czasu na jej poszukiwanie, nadworny kucharz zastąpił śmietanę oliwą z oliwek. I tak w wyniku kulinarnego eksperymentu powstał genialny, kremowy sos, który, na cześć zwycięskiej bitwy o port Mahón, został nazwany przez kucharza Mahonnaise.

port MahónPrawdopodobnie pierwszym, który zaczął wyrabiać i sprzedawać gotowy majonez, był imigrant z Niemiec - Richard Hellmann. Miało to miejsce w 1905 roku w Nowym Jorku, w sklepie delikatesowym który prowadził.

Richard HellmannMajonez wyrabiała jego żona w dwu odmianach, a pakowany był w drewniane korytka stosowane do ważenia masła.
Jedną z tych odmian Hellmann oznaczał niebieską wstążeczką. I to ona właśnie okazała się tak popularna, że w 1912 Hellmann założył fabrykę i zaczął pakować majonez w szklane słoiki z etykietą i niebieską wstążką.


Nie wiadomo, kiedy dokładnie majonez pojawił się w Polsce. Wiemy natomiast, że już nasze prababki przygotowywały ten smakowity sos, aby jego delikatny smak urozmaicał posiłki przygotowywane dla najbliższych. Obecnie oprócz żółtek jaj oraz oliwy, do produkcji majonezu wykorzystywane są również przyprawy.

Na skalę przemysłową, produkcję majonezu rozpoczęła w 1959 roku Wytwórcza Spółdzielnia Pracy "Społem" w Kielcach.


Czy wiesz, że:

 strzałka Majonez jest miksturą składników, które naturalnie się ze sobą nie połączą (olej i woda).
Dodatek żółtka jaja powoduje, że składniki tej emulsji nie rozdzielą się. Żółtko jajka jest w tym przypadku naturalnym spoiwem (emulgatorem). Głównym składnikiem klasycznego majonezu jest oliwa z dodatkiem surowego żółtka, jako składnika emulgującego, przyprawiona octem winnym lub cytryną, solą i białym pieprzem. Często spotykanym dodatkiem jest musztarda, pojawia się też czasem cukier.