Popularne słodycze, których składnikiem jest m.in. guma arabska - "smak radości, dla dzieci i dorosłych".
Zanim powstały żelki, starożytni Grecy i Rzymianie zajadali się owocowymi koktajlami, ciastkami z daktyli, i ciastami obficie nasączonymi miodem.
W średniowieczu Europejczycy odkryli pierniki, później odkryto kakao i czekoladę, a z chwilą kiedy (zamiast drogiego cukru trzcinowego) na masową skalę zaczęto produkować cukier z buraków, nastąpił prawdziwy wysyp słodyczy.
W XIX wieku cukiernicy wymyślili unikatowy przepis - połączenie cukru z żywicą jednego z gatunku drzew akacjowych, dziś znaną jako guma arabska.
Robiono to tak, że oczyszczoną żywicę podgrzewano z cukrem, po czym dodawano różne owoce i substancje smakowe, w ten sposób narodziły się słodycze o gumowej konsystencji.
W angielskiej fabryce Thomasa Fryer w mieście Nelson, produkowano tzw. Jelly Babies już około 1880 roku.
Jednak za ojca słynnych żelków HARIBO uważany jest niemiecki cukiernik Hans Riegel, który wymyślił i stworzył pierwszego owocowego żelka w kształcie tańczącego niedźwiedzia, o nazwie Tanzbär (tańczący niedźwiedź).
Miało to miejsce równo 100 lat temu, w roku 1922.
Nazwa powstała jako akronim z nazwiska twórcy i miasta w którym mieszkał - HAns RIegel BOnn.
Jego żelki polubili m.in: noblista Albert Einstein, Wilhelm II (ostatni cesarz Niemiec), oraz kanclerz RFN Konrad Adenauer.Do produkcji żelków powszechnie wykorzystuje się mieszaninę cukru, glukozy, skrobi, barwników, aromatów, kwasu cytrynowego i żelatyny. Z wymienionych wyżej składników gotuje się płynną masę, którą następnie wlewa się do foremek. Te stygną przez dzień i następnie są pakowane.
Obecnie firma Haribo to nie tylko żelki, ale także gumy maoam i pianki - obecnie w produkcji jest około 1000 produktów.
Od 1992 roku marka HARIBO jest również obecna w Polsce.