Croissant

Pieczywo z ciasta francuskiego w kształcie rogalika, tradycyjnie bez żadnego nadzienia.

Jego początek datowany jest już na rok 1683, kiedy to podczas oblężenia Wiednia przez Turków, austriacki piekarz Adam Spiel zaalarmował miasto świtem o ataku Turków, co pozwoliło na odparcie najeźdźcy.

W zamian za swój wyczyn, poprosił o nagrodę: żeby tylko jemu było wolno piec rogale w kształcie półksiężyca zwane Hörnchen czyli rogalik, symbolizujące to wydarzenie.

Inna wersja wspomina o polskim szlachcicu, szpiegu i dyplomacie Franciszku Kulczyckim, który będąc właścicielem kawiarni "Zur blauen Flasche", namówił właściciela pobliskiej piekarni, Petera Wendela, żeby ten zaczął wypiekać bułeczki w kształcie półksiężyca, aby upamiętnić zwycięstwo nad tureckimi wojskami...

Według oficjalnych źródeł, pierwszy przepis na wspaniałe chrupiące rogaliki z ciasta francuskiego pochodzi z 1839 roku, a jego autorem był August Zang - właściciel wiedeńskiej piekarni przy ulicy rue de Richelieu w Paryżu.

Ten sam August Zang spopularyzował technikę wypiekania rogalików przy użyciu pary wodnej, co skrzętnie wykorzystali Francuzi, łącząc tą technikę z jednoczesnym użyciem swojego delikatnego, maślanego ciasta.

Tak powstały croissanty, które powszechnie uważane są za przysmak z Francji. Od 1920 roku croissant faktycznie jest narodowym produktem tego kraju