Zestalony tłuszcz jadalny, otrzymywany ze śmietany z mleka krowiego (także koziego i owczego).
Masło znane jest od niepamiętnych czasów. Istnieją o nim wzmianki w Biblii.
Egipcjanie, Grecy, Arabowie i Rzymianie produkowali masło z mleka krowiego, używając go głównie jako środka leczniczego przeciw chorobom oczu i skóry.
W XII wieku Skandynawia eksportowała masło. W średniowieczu produkcja i konsumpcja masła bardzo się rozpowszechniły.
Jeszcze w XVIII wieku i w połowie XIX wieku wyrób masła odbywał się systemem domowym, ze śmietany otrzymywanej metodą "odstoju".Wykorzystanie siły odśrodkowej do oddzielenia śmietanki w wirówkach, z których pierwszą skonstruował niemiecki inżynier Wilhelm Lefeldt w 1877 roku, stanowiło punkt zwrotny w produkcji masła.
Do wyrobu masła służy maselnica, dawniej zwana kierznią (znanych jest około 150 typów maselnic).
Pierwsze maselnice skonstruowali w 1839 roku Amerykanie, Disbrow i Wizard. Beczki tych maselnic (wygniatarek), budowano początkowo z twardego drewna, później ze stali.
Do pierwszych urządzeń do ciągłego wyrobu masła (wirowania śmietanki i równoczesnego zmaślania), należą skonstruowane w 1889: separator de Lavala i ekstraktor Johanssona, oraz radiator Saleniusa z 1895 roku.
Urządzenia te, znacznie ulepszone, weszły na szerszą skalę do przemysłu około 1940 roku.