Bombonierka (z francuskiego: bonbon - cukierek), to po prostu pudełko na słodycze.
W Europie zaczęło być popularne od XVIII wieku.
Wykonywano je z porcelany lub fajansu, często były bogato zdobione, najczęściej o zaokrąglonym kształcie.
Dzisiaj jest to pudełko tekturowe lub blaszane, zawierające zestaw cukierków lub czekoladek.
Produkcję czekolady w tabliczkach, opracował w Anglii Joseph S. Fry już w roku 1847. Prawdopodobnie również jego pomysłem było zapakowanie czekoladek do pudełka - w roku 1868 pojawiła się najwcześniejsza znana nam bombonierka, z obrazkiem przedstawiającym grupkę dzieci w powozie zaprzężonym w kozę.
Na pewno za to wiadomo, że - jesienią roku 1868 (również w Anglii) - pełne czekoladek pudełeczko wyprodukował Richard Cadbury. Na czterocalowych, owalnych wieczkach pudełek z drażetkami Cadbury'ego, przyklejany był specjalnie przygotowany wzór: oleodrukowy portret jego sześcioletniej córki.
W związku z walentynkami obchodzonymi już od XVII wieku, Richard Cadbury miał jeszcze jeden ciekawy pomysł.
Otóż jako pierwszy wpadł na pomysł, żeby słodkie smakołyki pakować w pudełeczka w kształcie serca - po ich zjedzeniu, pudełeczka miały się później przydać do przechowywania listów, prezentów i innych miłosnych pamiątek.