Łopata

Łopata była znana już w ostatnim okresie epoki kamienia - w neolicie (ok. 10 000 lat p.n.e.).

różne rodzaje łopatWłaśnie wtedy zaczęła się historia rolnictwa, zajmowano się uprawą roślin, hodowlą zwierząt oraz zakładaniem stałych osad.
Żeby przygotować odpowiednio glebę pod zasiew, kij kopieniaczy a nawet motyka, przestawały wystarczać.
W celu uprawy do kopania i przenoszenia ziemi zaczęto wykorzystywać kości dużych zwierząt, m.in. wołów.

Taki był początek.

łopaty do pieca chlebowegoDzisiaj łopata to narzędzie do kopania, podnoszenia lub przenoszenia materiałów sypkich - np. piasku czy węgla. Najczęściej składa się ze styliska przeznaczonego do chwytania i szerokiej, płaskiej lub prawie płaskiej części roboczej, będącej w przybliżeniu przedłużeniem rękojeści.

Dawniej wytwarzano łopaty całe z drewna, które obecnie przetrwały tylko w piekarnictwie i służą do wkładania, a później wyjmowania upieczonego chleba z pieca.
Obecnie część roboczą wykonuje się (w zależności od przeznaczenia) z twardej stalowej blachytworzyw sztucznych  lub aluminium, często z wygiętymi krawędziami.


W zależności od zastosowań, łopaty można podzielić na dwie grupy:
strzałka do prac ziemnych (kopania, rycia). Do grupy tej należy szpadel i saperka;
strzałka do załadunku, przemieszczania materiałów sypkich i drobnoziarnistych (szufla).


Ciekawostka:

strzałka Frederick Winslow TaylorW latach 90-tych XIX wieku zaczęto projektować różne rodzaje łopat, w zależności od ich zastosowania. Amerykański wynalazca Frederick Winslow Taylor ustalił nie tylko odpowiedni kształt szufli, kąt nachylenia łopaty i długość trzonka, ale nawet sposób ustawiania stóp. To sprawiło, że praca ładowaczy stała się niemal 4 razy bardziej efektywna. To m.in. dzięki niemu możemy używać różnorodnych łopat, w zależności od tego, do jakiej pracy jest nam potrzebne to narzędzie.