Rodzaj przekąski przyrządzanej na bazie kromek białego, lub razowego chleba.
Podobno już w I wieku p.n.e. w Izraelu, pewien rabin przygotował pierwszą na świecie kanapkę.
W tym celu wymieszał orzechy, wino, zioła i umieścił to wszystko pomiędzy dwoma kawałkami macy.
Prawdziwa kanapka pojawiła się jednak dopiero wtedy, kiedy na dobre w naszych domach zagościł chleb. Swoją nazwę, kanapka zawdzięcza wyglądowi i pochodzi od słowa canapé - ponieważ przekrojona bułka z wędliną w środku wygląda jak poduszki ułożone na kanapie.
W XVI wieku pojawił się (a jakże) polski akcent, kiedy to w czasie wojny polsko-krzyżackiej - około roku 1516 - powstał pierwowzór kanapki.
Za sprawą naszego astronoma Mikołaja Kopernika, po raz pierwszy chleb został posmarowany masłem, dzięki czemu łatwo było zauważyć ewentualne zabrudzenia, kiedy chleb upadł na ziemię, a w razie potrzeby brud wraz z ochronną warstwą usunąć z kromki.
Najpopularniejszą postacią przekąski, znaną zresztą do dzisiaj, jest ta, wymyślona w XVIII wieku. Jej twórcą był angielski służący Johna Montague, czwartego lorda Sandwicha. Człowiek ten uwielbiał grać w karty - i to po kilkanaście godzin. Nie chciało mu się przerywać gry, ale głód dawał o sobie znać. Około roku 1762 polecił więc służącemu przygotowanie posiłku, ale takiego, który można było jeść, nie wypuszczając kart z rąk, i jednocześnie nie można było tych rąk zatłuścić jedzeniem.
Pomysłowy sługa włożył między dwa kawałki chleba kawał smażonej wołowiny - wynalazek tak przypadł do gustu gospodarzowi i jego równie pochłoniętym grą gościom, że od tego momentu bardzo często pojawiał się na stoliku, przy którym oddawali się rozrywce.
Nazwy dla kulinarnej przekąski użyczył sam Lord, pomysłodawca przekąski - od tej pory świat zna ją jako sandwich.
Ciekawostki:
W 2011 roku w Kalifornii w USA wykonano chyba największą kanapkę świata, która ważyła 352 kilogramy.
Najdroższą kanapką na świecie jest kanapka stworzona przez brytyjskiego szefa kuchni Martina Blunosa, która kosztuje (bagatela) 110,59 funtów. W jej skład wchodzi między innymi ser z białymi truflami, oraz płatki złota.
Pracownicy amerykańskiej sieci barów Which Wich Superior Sandwiches trafili do "Księgi rekordów Guinnessa" za najwięcej kanapek zrobionych w czasie jednej godziny. Z 2210 bochenków chleba, 1156 kilogramów masła orzechowego i 936 kilogramów dżemu zrobili 26 710 sztuk!