Blender to elektryczne urządzenie kuchenne, służące do miksowania lub mieszania.
Najczęściej używany jest do przyrządzania koktajli owocowych, warzywnych i alkoholowych.
Można spotkać dwa rodzaje takich urządzeń:
blender kielichowy - stojący, z zamontowanym wysokim pojemnikiem, do którego wkłada się produkty. W jego podstawie, na dnie, wirują ostrza służące do siekania i mielenia żywności oraz mieszania napojów - ten typ bywa niekiedy częścią robota kuchennego;
blender ręczny - trzymany w dłoni, który wkłada się do pojemnika z produktami.
Historia tego urządzenia zaczyna się już w 1922 roku.
To wtedy właśnie Amerykanin polskiego pochodzenia Stephen J. Poplawski, skonstruował pierwszą maszynę do przygotowywania mlecznych koktajli. Sprzęt składał się z wysokiego pojemnika, noży umieszczonych na jego dnie i silnika elektrycznego, który je napędzał.
Z czasem wiele firm wprowadziło liczne zmiany w sprzętach tego typu, lub proponowało klientom zupełnie nowe rozwiązania.
Do dnia dzisiejszego blender cieszy się sporą popularnością i znaleźć go można prawie w każdej kuchni.