Menu, to podawana klientowi karta dań, spis potraw, trunków i deserów w restauracji.
W zasadzie, to aż do połowy XVII wieku gość w gospodzie mógł zjeść "danie dnia", albo... nic.
Wybór potraw oraz menu, pojawiły się dopiero pod koniec XVII wieku we Francji.
Na dużym plakacie, przy wejściu do lokalu, wypisywano dostępne potrawy.
Wkrótce okazało się, że praktyczniejsza jest kreda i tablica - taki sposób prezentacji jest zresztą do tej pory w dalszym ciągu popularny.
Osobne menu dla każdego klienta stało się popularne dopiero w XIX wieku - początkowo traktowano tak jedynie rodziny królewskie w najlepszych lokalach.
Okazało się, że karta dań szybko się przyjęła i już po roku 1850 każdy "ważny gość" mógłby się poczuć obrażony, gdyby mu jej nie zaproponowano.
50 lat później menu na stołach stawało się już normą, dodatkowo zaczęto przykładać coraz większą uwagę do formy - karty jadłospisu projektowali m.in Toulouse-Lautrec, Matisse, Gauguin, Renoir i inni.
Wraz ze zwiększeniem się konkurencji na gastronomicznym rynku, posiadanie pięknego, kolorowego menu stało się punktem honoru każdego szanującego się restauratora. Jeszcze lepiej było, jeśli menu miało szatę graficzną zaprojektowaną w stylu restauracji.
Liczył się także układ - w końcu to, jak zostanie wyeksponowana dana potrawa, przekuwa się przecież na zamówienia klientów i zysk lokalu.
Nic dziwnego, że obecnie menu stały się obiektem zainteresowania miłośników grafiki użytkowej i historii kulinariów.