Koszyczek do święcenia

Przyozdobiony pojemnik zawierający pokarmy święcone w Wielką Sobotę w kościołach katolickich.

Najczęściej taki koszyk robiony jest z wikliny.
Ta pogańska tradycja została uświęcona przez Kościół i sięga czasów starożytnych.

W 1878 roku w Rudniku nad Sanem powstała pierwsza szkoła koszykarska. Największy rozkwit tej branży przypada na lata 20-te XX wieku.
Wiklinę ścina się po opadnięciu liści i zdrewnieniu. Witki wiąże się w wiązki i ustawia na polu w pozycji stojącej. Zanim będą nadawały się do użycia, trzeba pozbawić je kory. Robi się to poprzez moczarkowanie, czyli moczenie w wodzie przez kilka tygodni, pędzenie czyli zanurzenie w basenie ogrzewanym do temperatury 25 stopni Celsjusza, gotowanie lub parzenie w kotłach w wysokiej temperaturze i pod odpowiednim ciśnieniem.

Po przeschnięciu, do pracy zabierają się plecionkarze.

koszyk w Nowym TomyśluW 2006 roku w Nowym Tomyślu (województwo wielkopolskie) powstał koszyk o wymiarach 19,8 metra długości, 9,53 metra szerokości i 8,98 metra wysokości. Do jego budowy zużyto 12 ton wikliny i 11 ton metalowych prętów.

Zwartość koszyczka różni się w zależności od regionu, ale w każdym z nich nie może zabraknąć: jajka, baranka, soli, chlebakiełbasy i chrzanu.

Sam koszyczek najczęściej stroi się bukszpanem lub barwinkiem, ale coraz częściej zauważyć można żonkile, sztuczne kwiatki, stokrotki.
Podstawą zdobienia koszyczka są białe serwety, którymi przykrywa się jego zawartość.

LINKI DO NAJNOWSZYCH ARTYKUŁÓW

© 2025 Wynalazki i odkrycia. All Rights Reserved.
LOSOWY ARTYKUŁ

Pirometr

Przyrząd pomiarowy do bezdotykowego pomiaru temperatury ciał, przez analizę promieniowania.

LOSOWA GRAFIKA
LICZNIK ODWIEDZIN
5872911
Dzisiaj: 94
Wczoraj: 145
Ten miesiąc: 4.779