Kawa rozpuszczalna

Rodzaj kawy w formie ekstraktu, przeznaczonego do bezpośredniego rozpuszczenia w wodzie.

kawa rozpuszczalnaSurowcem do produkcji kawy rozpuszczalnej są w 100% ziarna kawowców, które - tak samo jak przy produkcji zwykłej kawy - pozbawia się łupin i praży w temperaturze 200-240 stopni; potem się je mieli.
Następnym krokiem jest (przy użyciu wody pod ciśnieniem w temperaturze 175° Celsjusza) wyodrębnienie łatwo rozpuszczalnego produktu.

Otrzymany ekstrakt zostaje zagęszczony i wysuszony, oraz zgranulowany.

Do miana wynalazcy kawy rozpuszczalnej pretenduje wyjątkowo sporo osób:

strzałka Pierwszym był handlarz kawą i przyprawami David Strang, który w 1891 roku otrzymał w Nowej Zelandii patent nr 3518 na swój "rozpuszczalny proszek kawowy", który później sprzedawał pod nazwą "Strang's Coffee". Opatentował metodę suszenia kawy gorącym powietrzem.

puszka kawy Strangastrzałka Pod koniec XIX wieku, przedsiębiorstwo R. Paterson & Son z Glasgow opatentowało płynny ekstrakt kawowy.

strzałka W 1901 roku, amerykański chemik japońskiego pochodzenia, Satori Kato, zaprezentował kawę rozpuszczalną w Chicago (była ona sprzedawana na Wystawie Panamerykańskiej w 1901 roku i opatentowana 11 sierpnia 1903 roku). Co ciekawe, Kato początkowo opracował metodę wytwarzania rozpuszczalnej herbaty, a dopiero potem dostosował ten proces do pierwszego użytecznego procesu wytwarzania kawy rozpuszczalnej.

strzałka W 1906 roku, amerykański wynalazca i przedsiębiorca angielsko-belgijskiego pochodzenia, George Washington, opracował swój sposób produkcji kawy rozpuszczalnej.
W 1910, już jako naturalizowany obywatel amerykański, rozpoczął produkcję w Stanach Zjednoczonych - jego produkt był reklamowany w gazetach oraz w radiu, i mimo niedoskonałości smakowych, uzyskał spory sukces. Kiedy Stany Zjednoczone przystąpiły do I wojny światowej, cała produkcja jego przedsiębiorstwa G. Washington Coffee Company, została wykupiona na potrzeby amerykańskiej armii. Dzięki łatwości przyrządzania, jego kawa rozpuszczalna cieszyła się wielką popularnością wśród żołnierzy w okopach.

etykieta kawy Satori Katostrzałka Oprócz już wymienionych, do miana wynalazcy kawy rozpuszczalnej pewnie chętnie by się jeszcze przypisali: Cyrus F. Blanke z St. Louis, który 1906 roku wprowadził Faust Instant Coffee, oraz urodzony w Gwatemali Federico Lehnhoff Wyld, który opracował niezależnie swoją metodę, założył firmę we Francji, ale zbankrutował w trakcie I wojny światowej.

W roku 1938 produkcję kawy rozpuszczalnej rozpoczęło Nestlé.
Rok później, w 1939 roku, na rynek amerykański wprowadzona została marka Nescafé.

W czasie II wojny światowej, paczuszki kawy w folii aluminiowej były częścią jednodniowych racji żywieniowych armii amerykańskiej - wśród głównych dostawców byli G. Washington, Nescafé i Maxwell House.