Folia aluminiowa

Folia powstaje w procesie walcowania aluminium, początki technologii sięgają roku 1910.

pakowanie żywności w folięWyprodukowane na początku XIX wieku przez Oersteda - duńskiego fizyka - aluminium, było początkowo strasznie drogie.
Jeszcze w roku 1852, kilogram tego surowca kosztował ponad 1000 dolarów, dlatego pierwsza w powszechnym użyciu była folia cynkowa.
Dopiero, kiedy w roku 1889 tanią metodę pozyskiwania aluminium opatentował Charles Martin Hall, i jego cena do roku 1914 obniżyła się do kilkunastu centów za kilogram, zaczęto coraz bardziej interesować się folią aluminiową, która mogła zastąpić cynfolię w roli materiału do pakowania. W porównaniu do cyny - nie korodowała tak łatwo, a jej błyszcząca powierzchnia czyniła ją bardziej atrakcyjną z wyglądu. W dodatku zapewniała przez dłuższy niż cyna czas świeżość zapakowanym produktom.

Pierwszą cienką aluminiową folię wypuściła na rynek w 1910 roku szwajcarska firma "Dr. Laubert, Naher & Cie. Emmishofen" z Kreuzlingen, lecz nie wywarła zbyt dużego wpływu na rynek amerykański aż do lat dwudziestych.
żywność w foliiCzłowiekiem, który rozpowszechnił folię aluminiową na świecie, był Richard S. Reynolds, który miał firmę produkującą cynfolię sprzedawaną wytwórcom wyrobów tytoniowych i cukierków. Kiedy przerzucił się na aluminium przekonał się, że ten metal daje się rozwałkować znacznie bardziej niż cyna, co w znaczący sposób obniżało koszty produkcji opakowań.

Obecnie folie aluminiowe o różnej grubości, stosowane są do pakowania (m.in. żywności) oraz do różnorodnych celów w technikach laboratoryjnych. Folia aluminiowa jest także wykorzystywana jako tzw. lustro lub ekran cieplny (odbijający promieniowanie podczerwone) do zapobiegania utraty ciepła. W tym celu stosuje się albo samą folię aluminiową (np. o grubości 0,05 mm), albo folię połączoną trwale z materiałem termoizolacyjnym.

Ciekawostka:
 strzałka Jeśli chcesz, aby potrawa nie wystygła zbyt szybko, wówczas należy owinąć ją w ten sposób, by błyszcząca strona była od środka, a matowa na zewnątrz, ponieważ błyszcząca strona lepiej zatrzymuje ciepło. Tak samo postępujemy, gdy chcemy coś upiec w piekarniku lub podgrzać w kuchence mikrofalowej. Również przykrywamy lub owijamy potrawę błyszczącą stroną.
 strzałka Z kolei, jeśli chcesz, by potrawa, np. kanapka, jak najdłużej zachowała świeżość, to owiń ją w taki sposób, by matowa strona folii aluminiowej była od środka. Wówczas nawet w gorące dni potrawa nie nagrzeje się i nie zepsuje.