Miejsce, w którym świadczone są podstawowe usługi hotelarskie.
Motele są najczęściej usytuowane przy uczęszczanych szlakach komunikacyjnych, na obrzeżach miast, oraz wzdłuż dalekich tras, ponieważ ich oferta jest skierowana przede wszystkim do zmotoryzowanych podróżnych.
Pierwszym był Motel Inn w San Luis Obispo, w stanie Kalifornia, zaprojektowany w hiszpańskim stylu przez dewelopera z Pasadeny Arthura Heinemana, który został otwarty 12 grudnia 1925 roku przez Harry'ego Elliotta z sieci hotelowej Hamiltona.
Arthur S. Heineman oprócz projektu, w 1924 roku wymyślił również słowo motel, choć do słowników weszło ono dopiero po roku 1950.
Motel Inn mógł przyjąć 160 gości. Każdy pokój miał własną łazienkę, telefon i garaż. Wiele z nich wyposażonych było w kuchenki; była też jadalnia dla wszystkich.
Sieć hotelowa Hamiltona rozciągała się od San Diego do San Francisco, wzdłuż jednej z najruchliwszych tras samochodowych w USA, co niewątpliwie przyczyniło się do sukcesu przedsięwzięcia.
Obecne motele mają minimum 10 pokoi (w większości jedno- i dwuosobowych) i są zaopatrzone w udogodnienia dla podróżujących samochodem, np. duży strzeżony parking z możliwością parkowania pojazdów bardzo blisko pokoju hotelowego. Często są położone również w bezpośredniej bliskości stacji benzynowej.
Każdy motel musi świadczyć usługi gastronomiczne.