Elastyczna dzianina, która charakteryzuje się miękkością i rozciągliwością w obu kierunkach.
Swoje właściwości dzianina zawdzięcza temu, że nie jest tkana, ale powstaje z cienkich nitek tworzących oczka.
Historia "trykotu" jako rodzaju ubrania, jest ściśle związana z historią dzianiny trykotowej, wynalezionej w XIX wieku, która zrewolucjonizowała sposób szycia obcisłych, dopasowanych ubrań, takich jak stroje sportowe i taneczne.
Oprócz tego dzianinę stosuje się do produkcji bielizny, piżam, a także sukienek, spódnic czy legginsów.
Materiał ten może być wykonany z różnych włókien, zarówno naturalnych (bawełna, wełna, jedwab, len), jak i sztucznych.
Pierwszą koszulkę trykotową stworzył na potrzeby swoich pokazów francuski akrobata Jules Léotard. Swój strój nazwał "jersey", dopiero po jego śmierci koszulka przyjmuje imię wynalazcy - Léotard, co po francusku znaczy właśnie trykot.
W XX wieku trykot szybko stał się ulubionym materiałem dla atletów, tancerzy, akrobatów i żonglerów, którzy potrzebowali odzieży, która nie krępowała ruchów.
Pierwsze trykoty zostały wykonane z bawełny i nylonu. Obecnie preferowane są najlżejsze i najbardziej elastyczne materiały, aby nie krępować ruchów gimnastyczek.
Współcześnie, trykoty są wykonane z lycry lub spandexu.