Lemoniada

Napój chłodzący o kwaskowatym smaku, robiony z wody, cukru i soku cytrynowego.

Czasem lemoniada bywa też gazowana.
Najwcześniejsze pisemne świadectwa o napoju podobnym do lemoniady, znaleziono w Egipcie i są datowane na około rok 1000 n.e. Był to napój z cytryn, daktyli i miodu. Znano tam jeszcze inny (importowany) napój: sok z cytryny z cukrem, znany jako qatarmizat.

W 1676 roku w Paryżu powstała firma Compagnie de Limonadiers. Po uzyskaniu monopolu na sprzedaż lemoniady, sprzedawcy wędrowali po ulicach, serwując napój w metalowych kubkach.

Prawie dwieście lat później, po raz pierwszy - jeszcze jako lekarstwo, pojawiła się w paryskich szpitalach, co w 1846 roku odnotowała gazeta Medical Times.
W Wielkiej Brytanii od 1845 roku znana była lemoniada R. White'a, która jest obecnie produkowana i sprzedawana przez producenta napojów bezalkoholowych Britvic. Sprzedawano ją w biednych dzielnicach Londynu na ulicach - pisał o tym w roku 1864 Henry Mayhew - sprzedawano ją z dystrybutorów, albo butelkowaną.

W zależności od zastosowanych dodatków smakowych nazywano ją nektarem, albo perskim sorbetem.

W polskich domach przyrządzano ją prawdopodobnie już na początku XIX wieku. Po pierwszej wojnie światowej w Polsce królowały oranżady, kwas chlebowy i właśnie lemoniady, które z czasem zaczęto wytwarzać na bazie innych owoców.

Niektóre lemoniady, taka jak np. Almdudler - napój zrobiony z ekstraktu 32 alpejskich ziół - produkowana w Austrii przez rodzinę Klein, jest w stanie z sukcesem konkurować z Coca-colą.

Dzisiejsza lemoniada występuje w wielu wariantach, jednak taką klasyczną, domową, sporządza się ze słodzonej, przegotowanej wody (albo wody sodowej), z dodatkiem naturalnych soków cytrusowych (cytryna, limonka, pomarańcza) oraz startej skórki z tych owoców.
Napój podaje się oziębiony, a dla podniesienia smaku i wyglądu do każdej porcji napoju wkłada się plasterek pomarańczy lub cytryny. Można podać również z kostkami lodu i słomką, najlepiej w wysokiej szklance.

Lemoniada jest napojem bezalkoholowym, wchodzi jednak w skład drinków, np. jako dodatek do piwa.

Ciekawostka:
  Ten bezalkoholowy napój doczekał się nawet filmu. W byłej Czechosłowacji powstał do dzisiaj oglądany film "Lemoniadowy Joe", o przygodach kowboja, który zamiast whisky pije właśnie lemoniadę.