Haczyk na ryby

Podstawowy element zestawu wędkarskiego, umożliwiający połów ryb na wędkę.

Jest to element, na którym mocuje się przynętę, oraz dzięki któremu możliwy jest hol ryby.

Ten nieskomplikowany przedmiot ludzie znają już co najmniej od 30 tysięcy lat.
Haczyki znane były już plemionom pierwotnym, o czym świadczą wykopaliska archeologiczne, już wówczas pozwalał człowiekowi zdobyć posiłek bez narażania życia i zdrowia, podczas polowania na dzikie zwierzęta, czy harówki na polu.

Najstarsze haczyki były najprawdopodobniej wystrugane z drewna i przywiązywane na końcu sznurka. Inne robiono z rogów, muszli, cierni, a nawet, jak na Wyspach Wielkanocnych, z kości udowych zmarłych rybaków.

Od tamtych czasów haczyk przeszedł niewielkie zmiany jeśli chodzi o kształt, natomiast ogromne zmiany nastąpiły w zakresie stosowanych surowców do jego produkcji - dzisiaj haczyki wytwarzane są głównie ze stali. Czasami można nawet spotkać takie, które są pokryte srebrem lub złotem.

Ten kawałek stalowego drutu o przekroju okrągłym (druciak) lub kwadratowym (kuty) w odpowiedni sposób ukształtowany, składa się z następujących elementów:
  ostrze (grot),
  zadzior zwany niekiedy żądłem,
  łuk kolankowy,
  trzonek,
  łopatka lub oczko (można spotkać także haczyki bezłopatkowe).

Występują różne typy haczyków – zarówno pod względem wyglądu, rozmiaru, materiału użytego do produkcji, oraz innych cech.

Jednym z największych producentów haczyków na świecie, jest norweska firma Mustad.