Baton

Jest to połączenie masy czekoladowej, cukrukarmelu, oraz dodatków smakowych.

Rodzaj niewielkiej słodyczy.  Zazwyczaj składa się z nadzienia o różnych smakach (np. toffi, orzechowy, waniliowy itp.), którego wierzchnia warstwa najczęściej pokryta jest czekoladą (batonik czekoladowy).
Istnieją także dietetyczne odmiany batoników, oraz batoniki dla diabetyków.

Po raz pierwszy czekoladowe batony wyprodukowane zostały w roku 1891. Holenderska firma Kwatta, wyprodukowała dla potrzeb garnizonu w Bredzie czekoladki pod nazwą Manoeuvre Chocolaad, które okazały się sukcesem na poligonach, a potem na frontach I wojny światowej.
Na opakowaniu batonów był rysunek żołnierzyka, który do dzisiaj pamiętają starzy Holendrzy.
Do niedawna jeszcze, słowo Kwatta było synonimem batona czekoladowego.


Znane batony:

Toblerone - sprzedano po raz pierwszy w 1908 roku. Wyprodukował go szwajcarski cukiernik Theodor Tobler. Inspiracją do powstania batonika był włoski deser torrone, będący rodzajem nugatu. Toblerone to zatem kombinacja nazwiska twórcy z nazwą włoskiego przysmaku.

Milky Way - pojawił się na rynku w 1923 roku. Jego nazwa pochodzi od popularnego koktajlu. Zamiarem twórcy było oddanie smaku mlecznego shake'a Milky Way w postaci batonika.

Mars – po raz pierwszy wyprodukowany został w Anglii - w Slough w 1930 roku przez Franklina Marsa. Baton został nazwany na cześć ukochanego konia wyścigowego jego żony.

Snickers – baton z nugatem, orzeszkami ziemnymi w karmelu i czekoladzie produkowany przez firmę Mars. Stworzył go Franklin Clarence Mars w 1930 roku.

Kit Kat – został wyprodukowany po raz pierwszy w 1935 roku, a swoją nazwę wziął od londyńskiego klubu jazzowego Kit-Cat Club. W latach 20-tych ubiegłego wieku był jednym z najpopularniejszych lokali w mieście.

Twix - powstał w 1967 roku w Wielkiej Brytanii. Pochodzenie jego nazwy jest owiane tajemnicą. W kampanii reklamowej twórcy kładli duży nacisk na słowo "mix", stąd przypuszczenie, że Twix jest po prostu kombinacją wyrazów twin i mix.