Słodki krem tłuszczowy z dodatkiem orzechowo-czekoladowym, do smarowania pieczywa.
Ten niepowtarzalny produkt powstał we Włoszech, w latach 40-tych XX wieku. Autorem przysmaku był Pietro Ferrero, właściciel piekarni w Alba, usytuowanej w okolicy znanej z produkcji orzechów laskowych.
Pierwotnie był to solidny blok przerobionych orzechów, przypominający czekoladę i zawinięty w folię, przeznaczony do krojenia nożem, jako dodatek do chleba.
Pierwszą taką partię Pasta gianduja, Ferrero sprzedał w 1946 roku.
Wkrótce powstał pomysł, żeby blok czekoladowy zmienić w łatwą do smarowania masę. Kremową wersję Nutelli, pakowaną do szklanych słoików, Ferrero wypuścił na rynek w 1951 roku pod nazwą SuperCrema.
Od roku 1963, syn wynalazcy Michele Ferrero, stopniowo zaczął zmieniać recepturę kremu SuperCrema, aż w końcu powstała NUTELLA, której nazwa jest oryginalnym połączeniem angielskiego słowa: nut (orzech) i włoskiej zdrabniającej końcówki -ella o pozytywnym wydźwięku.
Pierwszy słoik Nutelli opuścił fabrykę Ferrero w Albie w dniu 20 kwietnia 1964 roku. Produkt odniósł natychmiastowy sukces i nadal jest bardzo popularny - jest wykorzystywany do kanapek, ciastek, ciasta (w tym tortów) i wielu innych słodkich produktów spożywczych.
W pewnym okresie, we włoskich sklepach wprowadzono nawet usługę "SMAROWANIE" - dzieci mogły przyjść z własną kromką chleba po nasmarowanie pyszną Nutellą.
Składniki Nutelli to: cukier, olej roślinny, orzechy laskowe, kakao odtłuszczone, mleko w proszku, laktoza, serwatka w proszku, lecytyna sojowa i aromat.
Ciekawostki:
Dzisiaj Nutella jest sprzedawana już w 190 krajach świata, a słoiczkami kremu wyprodukowanymi w ciągu tylko jednego roku można okrążyć kulę ziemską 1.4 razy!
W Polsce Nutella jest sprzedawana od 1994 roku. Obecnie w ciągu roku w Polsce sprzedawanych jest tyle słoików orzechowego kremu, że ustawiając je obok siebie wzdłuż Wisły można by dotrzeć od źródła do Bałtyku i z powrotem. W ciągu 2 lat w Polsce sprzedawanych jest tyle słoików, że można by nimi otoczyć cały kraj!
Światowy Dzień Nutelli jest 5 lutego.