Mechaniczne narzędzie kuchenne, służące do rozdrabniania mięsa.
Wynalazcą ręcznej maszynki do mielenia mięsa, był XIX-wieczny niemiecki konstruktor Karl Friedrich von Drais, który był również wynalazcą tzw. "maszyny biegowej" - przodka dzisiejszego roweru.
Podobno ta jego wersja maszynki wtłaczała porcję mięsa w metalową płytkę z kilkoma małymi otworami, co w efekcie dawało długie, cienkie pasma mięsa.
Dzisiejsza maszynka zbudowana jest z solidnej metalowej obudowy, oraz ślimaka - czyli dużej śruby (przypominającej przenośnik ślimakowy wynaleziony przez Archimedesa), wraz z nożami.
Napędzany ręcznie lub za pomocą silnika elektrycznego ślimak, obracając się przesuwa fragmenty mięsa w kierunku obracających się noży rozdrabniających, osadzonych na osi ślimaka.
To on także przeciska na zewnątrz rozdrobnione mięso przez tarczę z niewielkimi otworkami o ostrych krawędziach - czyli sito.