Rodzaj szybko przygotowywanego i serwowanego na poczekaniu pożywienia, na ogół taniego (z ang. "szybka żywność")
Już starożytni mogli sobie kupić tanie uliczne jedzenie - np. w starożytnym Rzymie biedniejsi jego mieszkańcy mogli kupić zupę z ciecierzycy z dodatkiem makaronu.
Takim miejscem, gdzie można było zjeść szybkie przekąski i proste posiłki w postaci dań gorących i różnych napojów, było termopolium - rodzaj ówczesnego baru szybkiej obsługi (łac. thermopolium).
Metodę przyrządzania döner kebaba opracowano w latach 70-tych XIX wieku.
100 lat później, mieszkający w Niemczech Turek Mahmut Aygün opracował znaną do dzisiaj formę.
Podawanie döner kebaba jako "fast food" zyskało światową popularność w latach 50-tych XX wieku.
Pierwszy sklep z dönerem w Londynie został otwarty w roku 1966, a już pod koniec lat 70-tych XX wieku, stał się popularnym widokiem w wielu miastach Wielkiej Brytanii.

W drugiej połowie XIX wieku powstał hamburger, oraz hot dog, choć kotlet zwany "stekiem hamburskim" został wymyślony już w wieku XV, w Niemczech. Popularność zdobył po przywiezieniu go do Ameryki wraz z niemieckimi imigrantami.
Przełom nastąpił w roku 1885, kiedy Charlie Nagreen włożył go między dwie kromki chleba, co spodobało się klientom.
Wkrótce zaczęły pojawiać się pierwsze sieci amerykańskich fast foodów, które obecnie znajdują się na całym świecie.
Pierwszą restaurację McDonald's otwarto w Kalifornii.
Maskotką firmy został Speedee - kucharz z twarzą hamburgera.
